Meyve suyu konsantresi üretimi genel olarak insanların 12 ay her türlü meyve suyunu talep etmelerinden ötürü ortaya çıkmıştır. Örneğin elma Türkiye’de 90 gün taze olarak bulunabilmektedir. Fakat insanlar 12 ay elma suyu tüketmek istemektedirler. Bu talebin karşılanabilmesi için elma taze meyve halindeyken fabrikalarda işlenip, konsantre hale getirilip ve iki yıl içerisinde soğuk hava depolarından meyve suyu dolum tesislerine gönderilir ve bu tesisler de konsantreyi kullanarak meyve suyu dolumunu gerçekleştirir.
Meyve suyu üretilebilmesi için üç ana aşamaya ihtiyaç vardır. Bu aşamalar meyve yetiştiriciliği, konsantre üretimi ve meyve suyu dolumu olarak tanımlanabilir.
Meyve üretimi var olan çiftçiler tarafından yapılır. Eğer organik meyve suyu üretilecekse çiftçi bahçeden itibaren bilgisel ve maddi olarak desteklenir. Konsantre üretimi burada bahsi geçen tesisler tarafından yapılır. Bu tesisler çiftçi ile meyve suyu dolumu yapan tesisler arasında köprü görevi görür. Genelde bu tesisler tüketici tarafından bilinmezler. Fakat içtikleri meyve sularını bu tesisler üretir. Son aşama olarak konsantre tesisinden alınan ürünü meyve suyu dolum tesisleri (Cappy, Dimes, Tamek vb. gibi) şişelere veya karton kutulara (Tetrapak) doldurur ve son tüketiciye ulaştırır.
Yazının Devamı için Tıklayınız.