Yazar: Prof. Dr. Osman KÜÇÜK
ÖNSÖZ
Bilim insanlarının deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaları, vicdani ve profesyonel bir zorunluluktur. Bu zorunluluğun bir gereği olarak, yaklaşık 8 yıllık Amerika Birleşik Devletleri’nde edindiğim ve sonrasında ülkeme dönerek; çalışmalarımı yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğüm bu süreçte; gözlem, bilgi, birikim, karşılaştırma ve analiz sonuçlarını bu kitapta paylaşmaya karar verdim. Bu süreçte, gerek öğrencilerden, gerekse üreticilerden aldığım sığır besleme ile ilgili soru ve sorunları daha derin araştırarak, bu kitapta toplamaya karar verdim.
Kitapta bilgiler verilirken, bu bilgilerin evrensel nitelikte olması bakımından az da olsa teknik detaylara girilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Teknik bilgideki detay ve zorluklar, bir bakıma bilimin şanındandır, ancak hitabet dilinin öğrenci ve üretici düzeyinde olması ve anlaşılması için özel gayret gösterdim.
Ülkemizde yapılan sığır besleme uygulamalarından bahsederken, ülkemizde ticari olarak faaliyet gösteren büyük işletmeler örnek alınmıştır. Ancak etik olmayacağı için, ticari firma isimleri verilmemiştir.
Bir sığırın doğumundan itibaren, besi ırkı ise kesime kadar; süt ırkı ise reprodüktif ve laktasyon evrelerini ve ömrünü tamamlayıp yine kesime gönderilinceye kadar geçen aşamalar detayları ile birlikte verilmiştir.
Bu kitaptaki bilgiler daha çok yurtdışında yapılan çalışmalardan alınmıştır. Maalesef, ülkemizde kendi yem ve hayvan kaynaklarının detaylarıyla tam bilgileri mevcut değildir. Ancak, ülkemizde üretilen az sayıdaki araştırmayı da ilgili bölümlerde tartışarak, üreticilerimize karşılaştırmalı bir bakış açısıyla bazı tavsiyelerde bulundum.
Kitaptaki bilgiler sadece tavsiye niteliğinde olup, bununla birlikte başarılı bir yetiştiricilik için daha detaylı araştırma yapılması ve danışmanlık hizmeti alınması, yemlerin kimyasal analizlerinin yapılması tavsiye edilmektedir……
Bu kitabın 2. baskısı için; öğrencilerden, üreticilerden, meslektaşlardan (akademisyen), veteriner hekimlerden, ziraat mühendislerinden ve ilgili bütün gruplardan tavsiyelerini, varsa tespit ettikleri hata, eksiklik veya karşı görüşlerini belgeleriyle birlikte tarafıma ulaştırmalarını bekliyorum.
Bu kitaptaki bilgiler vasıtasıyla, üretilecek bir damla fazla süt, bir gram fazla et, kurtarılacak bir hayvan hayatı ve sağlıklı bir hayvan yetiştiriciliğinin bana vereceği mutluluk tarif edilemez.
Faydalı olması dileklerimle.
Prof. Dr. Osman KÜÇÜK
KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜ
1.Bölüm BUZAĞI BESLEME 1-47 sayfaları arası
2.Bölüm DÜVE BESLEME 48-127sayfaları arası
3.Bölüm SÜT SIĞIRI BESLEME 129-215 sayfaları arası
4.Bölüm BESİ SIĞIRI BESLEME 217-306 sayfaları arası
5.Resimler 308-336 arası (Son 29 sayfada toplam 58 adet renkli fotoğraf *)
(*:Yazarın yurtdışındaki çiftliklerde görüntülediği sığırlar ve işletmelerle ilgili renkli fotoğraflar)