Kefirle İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar:
Kefir danesine metal değmez-YANLIŞ! Kefir danesine bakır, alüminyum gibi metal salınımı olan metaller çok zarar verir, bu tür metaller kullanılmamalıdır. Paslanmaz çelik mutfak aletlerinin kullanımı hiçbir sakınca vermez. Kefir danesine değmemesi gereken elinizdir, ellemeyin, yoksa mikroflora bozulur. Tahta kaşık kullanabilirsiniz, ama tahta yüzeylerin kolay mikrop barındırdığının farkında olup ona göre temizlik uygulanmalıdır.
Kefir mayalaması karanlıkta yapılmalıdır-YANLIŞ: Böyle bir kural yok, karanlık, aydınlık kefir mayanızı veya kefirinizi etkilemez. Bunun için yer aramanıza gerek yok!
Kefir mayam ne kadar büyükse o kadar iyidir-YANLIŞ: Kefir danesinin büyümesi veya büyük olması değil içeriğindeki mikrofloranın sağlıklı olması önemlidir. Dane büyütmeyi değil sağlıklı ve lezzetli kefir içmeyi hedeflemek önemlidir.
Kefir mayam hiç bozulmaz, çok uzun yıllar kullanabilirim- YANLIŞ! Evet, iyi bakarsanız uzun süre kullanabilirsiniz. Ancak mutfak koşullarında bir süre sonra çeşitli bulaşmalardan (sudan, mutfak malzemelerinden) dane yapısı etkilenebilir, laktik asit bakterilerinin oranı miktarı değişebilir, kefirinizin lezzetinden, görünüşünden, kokusundan fark edebilirsiniz. Belli aralıklarla değiştirmek faydalıdır.
Kefirin tadı çok kötü-YANLIŞ! Doğal kefirin tadı çok lezzetlidir, ferahlatır, rahatlatır, içmeye doyamazsınız. Kötü maya veya kalitesiz süt kullanılırsa kötü olur.
Kefir İle Ayran Arasındaki Farklar:
Ayran çok faydalı geleneksel bir içeceğimizdir, zararlı şekerli gazlı içecekler yerine çok iyi bir alternatiftir. Ancak kefir ayrana göre daha faydalı bir içecektir, aralarında önemli farklılıklar vardır:
1-Kefir, en zengin doğal probiyotik kaynağıdır, çok çeşitli ve yüksek sayıda laktik asit bakterilerini içerir; ayran, iki adet yoğurt bakterisini içerir, probiyotik içecek olarak değerlendirilmez, yeterli probiyotik sayısını genellikle sağlayamaz. Dolayısıyla düzenli tüketilen kefirin sağlık üzerine yansımaları daha fazladır.
2-Ayrandaki bileşen oranı (su ile seyreltmeden dolayı) kefirden daha düşüktür, dolayısıyla protein, kalsiyum ve diğer süt bileşenleri bakımından kefir ayrana göre daha zengindir.
3-Kefir, ayranda olduğu gibi tuz içermez.
Dane Paylaşımı Doğru mudur:
Paylaşmak güzeldir, tabii ki paylaşabilirsiniz. Ancak kefir danesi pastörize edilen, ısıl işlem gören bir ürün değildir. Ev koşullarında gerçek mikroflorası değişebilir, bunu fark etmeyebilirsiniz, güvenip evde mayası çoğalmış olan kişiden alırsınız, o da bilmeyebilir. Özellikle kötü koşullarda su içinde uzun süre bekletilmiş daneler gıda güvenliği bakımından çok risklidir (kefir mayasına su içerisinde 1 yıl raf ömrü verenler oluyor-çok yanlış).
Evet, doğal olsun ama aynı zamanda kontrollü ve güvenilir olsun. Doğal diye zararlı mikropları içerme riski olan kefir mayalarından uzak durmak gerekir. Danelerin içeriği belli ve güvenilir kaynaktan temin edilmesi önemlidir.
Kefirin Özellikleri
Kaynak : Tıklayınız
Prof. Dr. Zeynep Banu Güzelseydim Hk.
Yazının İlk Bölümü İçin Tıklayınız