Kefir İlk Nerde Bulunmuştur?
Kefir; tarihte ilk olarak Kafkas halkının, başkalarından sır gibi saklayarak geleneksel olarak tükettiği, sağlık etkilerinin anlaşılmasıyla Rusların sanatoryumlarında hastalarına da düzenli olarak içirdikleri geleneksel bir içecektir. Kefir; kimine göre peygamber hediyesi, kimine göre bir aşk öyküsü (İrina ile Kafkas prensi) sonunda sırrı ortaya çıkarılmış ve “elmastan bile kıymetli” deyişiyle günümüze kadar aktarılan efsanedir. Daha sonra Avrupa’ya ve tüm dünyaya yayılmıştır. Dünyada üzerinde sağlık etkileriyle ilgili en çok araştırma yapılan gıdalar arasında bulunmaktadır; birçok önemli sağlık etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kefir danesi nedir?
“Probiyotik bombaları” olan kefir daneleri doğal, GDO içermeyen gerçek kefir mayasıdır. Yoktan var edilemez.
Kefir danesine bakıldığında görülen; kremsi beyaz renkli, yarı sert (ezilmeyen), yuvarlak yapıda, küçük tanelerdir. Mikroskop altında incelendiğindeyse muhteşem bir mikroflora içeriği bulunmaktadır, gözle görülen polisakkarit-protein matriksi içine yerleşmiş çeşitli ve yüksek sayıda laktik asit bakterilerini, asetik asit bakterilerini ve mayaları içerir. Tipik kefir bakterileri Lactobacillus kefiranofaciens, Lactobacillus kefirgranum, Lactobacillus parakefir’ dir. Ayrıca Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, lacobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis gibi önemli laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve Saccharomyces, Kluyveromyces gibi mayalar bulunur.
Kefir yaparken hangi sütü kullanalım
Danenin süte ilavesiyle 25°C de yaklaşık 1 günde kefir olur. Sütün, katkı ve antibiyotik içermemesi gerekir, içerirse kefir olmaz, kefir mayası da zarar görür. Çiğ sütün muhakkak kaynatılması gerekir, çünkü hastalık yapan mikropları içerme riski fazladır. Günlük pastörize sütü kaynatmaya gerek yoktur, hafif ılık yaparak mayalanabilir. Önemli olan mayalama sıcaklığı yoğurt sütündeki gibi yüksek (45 °C) değildir; kefirin mayalama sıcaklığı 25 °C dir.
Kaynak : Tıklayınız
Prof. Dr. Zeynep Banu Güzelseydim Hk.
Yazının İkinci Bölümü İçin Tıklayınız